Standardowe lody charakteryzuje sporą dawką kalorii, tłuszczu, cukru i niezbyt ciekawym dodatkiem chemicznym. Sama uwielbiam lody i uwierzcie mi, przyrządzenie ich w domu, w wersji fit wcale nie jest takie trudne. Oto kilka propozycji na zdrowe, dietetyczne lody warte grzechu, które nawet nie są grzechem, a doskonałym pomysłem na przekąskę, czy drugie śniadanie.
Przykładowy skład lodów na śmietanie - WANILIOWE:
Śmietanka kremówka 30 %, woda, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, syrop skrobiowy, masło, jaja, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory i zagęstniki (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), aromat identyczny z naturalnym. Produkt może zawierać śladowe ilości migdałów, pistacji, orzechów włoskich, arachidowych i laskowych.
273kcal, 4,8g białka, 16,5g tłuszczu, 26,2g węglowodanów w 100g
Przepisy na zdrowe lody domowe bez cukru:
LODY MALINOWE Z MLEKIEM KOKOSOWYM:
- ok. pół szkl. mleka kokosowego 110g
- 100g mrożonych malin
- 2 łyżki ksylitolu
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, aż będą gładkie i kremowe. Następnie wlać do maszyny do lodów lub przelać do pojemnika i zamrozić. Przed podaniem wyjąć z zamrażarki na około 10 minut aby można było je łatwiej nabierać
117kcal, 1,6g białka, 8,7g tłuszczu, 14,9g węglowodanów w 100g
LODY BANANOWE NA JOGURCIE GRECKIM:
- 100g jogurtu greckiego
- pół średniego banana 60g
- 2 krople aromatu waniliowego
100g jogurtu greckiego łączymy w blenderze z wcześniej zamrożonym bananem. Na koniec dodajemy ziarna z wanilii lub kilka kropel aromatu i miksujemy. Mrozimy przez 1,5h.
113kcal, 2,7g białka, 6,4g tłuszczu, 11g węglowodanów w 100g
LODY BANANOWO-CZEKOLADOWE:
- średni banan 115g
- łyżka kakao
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 2% - 50g
Banana obrać, pokroić w talarki, wrzucić do woreczka i zamrozić. Następnie dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania aksamitnej, gładkiej konsystencji.
107kcal, 3g białka, 2g tłuszczu, 18,6g węglowodanów w 100g
LODY JAGODOWE Z AWOKADO:
- pół szkl. Mrożonych jagód 75g
- ćwierć sztuki awokado 35g
- 4 łyżki jogurtu naturalnego 2% - 100g
- ksylitol, stewia - do posłodzenia – ok. 2 łyżki
Podane składniki umieszczamy w misce. Miksujemy je do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Przekładamy ją do pojemniczka, który wkładamy do zamrażarki (1,5godz.)