Są w 100 procentach naturalne i zdrowe, mają 0 kalorii, nie zawierają cukru, glutenu, sztucznych barwników i aromatów. Zioła to idealne dopełnienie diety - zwłaszcza te, które możesz zaparzyć i wypić, nawadniając organizm i zapewniając ciału szereg dobroczynnych właściwości. Jakich? Napar z pokrzywy pomaga pozbyć się toksyn i wzmacnia odporność; dzięki herbatce z morwy białej obniżymy poziom cukru we krwi i stłumimy apetyt na słodycze, zaś ostropest plamisty oczyści wątrobę. Warto zastąpić nimi kawę i czarną herbatę.

 

Herbata i kawa - ulubione napoje Polaków nie szkodzą zdrowiu, ale też nie są wolne od wad. Z małą czarną nie należy przesadzać, żeby nie wypłukała z organizmu cennych pierwiastków. Ponadto jest moczopędna, więc po każdej filiżance należy pamiętać o wypiciu przynajmniej jednej szklanki wody. Zarówna kawa, jak i herbata zawierają uzależniającą kofeinę, ponadto często mamy zwyczaj słodzić je lub dolewać do nich mleka, serwując sobie pojedyncze dawki zbędnych kalorii. Jeśli więc ktoś w dodatku nie przepada za piciem wody, napary z ziół stanowią dla niego idealne rozwiązanie. 

Zioła, których w Polsce nie brakuje, zwłaszcza w wykwalifikowanych sklepach zielarskich czy aptekach, są niedoceniane. Wiadomo, że mięta pomaga na dolegliwości żołądkowe, a mamy podają dzieciom herbatkę rumiankową, jednak wciąż pozostaje szereg ziół o wspaniałych właściwościach.

 

Pokrzywa - na odporność i wypłukanie toksyn z organizmu

Jej działanie można porównać do picia soku z cytryny czy aronii, ponieważ wzmacnia odporność. To dlatego roślinę nasze praprababki włączyły do grona naturalnych antybiotyków. Ma specyficzny, ale łagodny i orzeźwiający smak, więc z piciem jej nie trzeba czekać do pierwszych mrozów. Liście pokrzywy zawierają zaskakująco wiele witamin: A, K, B2, C, oraz makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem oraz sód. Co ciekawe, w pokrzywie występuje też serotonina - substancja poprawiającą nastrój.

Pokrzywa usprawnia pracę trzustki, wątroby i żołądka, dzięki czemu pomaga wypłukać z organizmu toksyny. Działa też krwiotwórczo - podobnie jak preparaty żelaza - co czyni ją naturalnym lekiem na anemię

Napar z pokrzywy można pić nawet 3 razy dziennie. Świeżych liści szukamy na łąkach i w lasach z dala od dróg samochodowych. Liście suszymy lub zalewamy wrzątkiem kilka świeżych liści. Oczywiście herbatkę z pokrzywy kupimy również w sklepie.

 

Morwa biała - na obniżenie cukru we krwi i odchudzanie

Korzystne dla zdrowia właściwości morwy białej świat poznał dopiero w XX wieku dzięki badaniom naukowca i laureata Nagrody Nobla, Lelanda H. Hartwella. Badacz zajął się odchudzającym aspektom rośliny, odkrywając przy okazji suplement diety idealny dla diabetyków i osób z nadwagą. Morwa biała obniża bowiem poziom cukru we krwi, a w dłuższej perspektywie niweluje apetyt na słodycze. Wysoki poziom węglowodanów to problem nie tylko łasuchów, ale i wszystkich ludzi, którzy sięgają po przetworzoną żywność, smakowe produkty z nabiału (np. owocowe jogurty i maślanki czy serki homogenizowane) i alkohol. Napar z morwy białej hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów (sacharozy i skrobi) i ogranicza ich przemianę w glukozę. W wyniku tego procesu duża część węglowodanów pozostaje niestrawiona. Substancje aktywne liści morwy obniżają także stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejsza się ilość produkowanej przez organizm tkanki tłuszczowej.

Napar z owoców morwy białej to także bogate źródło flawonoidów - związków walczących w wolnymi rodnikami o właściwościach przeciwstarzeniowych i antynowotworowych.

 

Ostropest plamisty - na dobrą pracę wątroby

Pod koniec lata zbierane są owoce ostropestu plamistego. Łyżeczka pozyskanego z nich zioła wystarczy, by sporządzić napar o właściwościach oczyszczających i wspierających pracę wątroby. Zawarta w roślinie sylimaryna to substancja o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwrodnikowych, rozkurczowych i regenerujących wątrobę. 

Herbata z ostropestu plamistego wspomaga nie tylko pracę wątroby. Dzięki właściwościom żółciopędnym jest świetnym napojem dla osób zmagających się ze wzdęciami, objawami zespołu jelita nadwrażliwego oraz braku apetytu. Wypijana przynajmniej 20 minut przed posiłkami, reguluje pracę układu trawiennego. Podobnie jak morwa biała, ma działanie odchudzające, ponieważ obniża poziom cholesterolu we krwi. 

W każdym dobrym sklepie zielarskim można liczyć na pomoc ekspedientów z dużą wiedzą na temat ziół i naturalnych suplementów diety. Wspomniane przeze mnie zioła to przykład roślin, które są ogólnodostępne i tanie, a do tego super zdrowe. Pijmy ziołowe napary, by korzystać z ich właściwości przez cały rok.