Próchnica należy do bakteryjnych chorób zakaźnych. Powodem rozwoju schorzenia jest nieprawidłowa higiena jamy ustnej jak i również uboga w witaminy i nieodpowiednia (słodycze, produkty bogate w węglowodany) dieta.
W Polsce z próchnicą zmaga się niemal 96% społeczeństwa w tym także dzieci - mają ją przedszkolaki, a w pierwszej klasie szkoły podstawowej cierpi na tę przypadłość, co drugi uczeń.
Ważne! Prawie 4 mln Polaków nie myje zębów, 800 tys. nie ma własnej szczoteczki do zębów a 10% mężczyzn ani razu nie odwiedziło gabinetu dentystycznego.
Próchnica jest bakteryjną, zakaźną chorobą twardych tkanek zęba - wyjaśnia lek. dent. Joanna Gruber - Miazga. To choroba występująca od wieków we wszystkich krajach na świecie. Objawia się procesem demineralizacji zęba, prowadzącym do całkowitego rozpadu jego struktury.
Próchnica - charakterystyka choroby
Próchnicę powodują bakterie noszące nazwę Streptococcus, które mają zdolność do wytwarzania kwasów na skutek metabolizowania cukrów pochodzenia zewnątrz i wewnątrzustrojowego. Kwaśne środowisko sprzyja demineralizacji szkliwa, co pozbawia zęby naturalnej bariery, a bakterie wnikają w głąb zęba powodując jego zniszczenie - tłumaczy dr Gruber - Miazga.
Próchnicą można zarazić się w bardzo prozaicznych i codziennych sytuacjach. Do zakażenia dochodzi za pośrednictwem śliny, w której znajdują się chorobotwórcze szkodliwe drobnoustroje - są to przede wszystkim szczepy bakterii z gatunku (Streptococcus mutans, Streptococcus sorbinus oraz L. acidophilus).
Choroba może zostać przeniesiona z jednej osoby na drugą np.
- przez pocałunek
- używanie wspólnych sztućców oraz szklanek
- używanie tej samej szczoteczki do zębów
Ważne! Szczególnie narażone są niemowlęta i małe dzieci, którym bakterie przekazują rodzice w sytuacjach np. oblizywania łyżeczki bądź smoczka przed podaniem dziecku do buzi.
Próchnica - profilaktyka
Na podatność na próchnicę wpływają zarówno czynniki ogólne tj. predyspozycja osobnicza, nieprawidłowa dieta (niedobór witamin, wapnia, fosforu oraz mikroelementów) a także niektóre choroby - objaśnia dentystka.
Podstawą profilaktyki w zapobieganiu rozwojowi próchnicy zębów jest odpowiednia higiena jamy ustnej:
- szczotkowanie zębów
- stosowanie płukanek
- nici dentystyczne
- inne przybory do higieny jamy ustnej
W zachowaniu zdrowych zębów pomoże ponadto unikanie częstego spożywania węglowodanów próchnicotwórczych (tj. sacharoza, glukoza, fruktoza, maltoza).
Nie można także zapominać o profilaktyce fluorkowej endo i egzogennej oraz regularnych, co 6 - miesięcznych wizytach kontrolnych u dentysty.
Ważne! Należy leczyć zęby mleczne u dzieci, by choroba nie przeniosła się na stałe uzębienie.
Komentarz eksperta
lek. stom. Joanna Gruber-Miazga