Przepis na tradycyjne placki ziemniaczane charakteryzuje się dużą ilością tłuszczu, używaną do ich smażenia. Taka wersja dania czyni je ciężkostrawnym, a także bardzo kalorycznym. Żeby uniknąć ciężkości po posiłku i dodatkowych niechcianych kalorii spróbujmy je nieco odchudzić. Moje odchudzone wersje placków ziemniaczanych charakteryzuje niska zawartość tłuszczu, a także dodatek innych cennych składników, które czynią nasze danie nie tylko lżejszym, zdrowszym i mniej kalorycznym, ale również pełnowartościowym i dietetycznym!
Przepis na odchudzone placki ziemniaczane – wersja na słodko:
KOKOSOWE PLACKI ZIEMNIACZANE Z MUSEM JAGODOWYM LUB MALINOWYM
Składniki:
- 1 duży ziemniak lub 2 mniejsze – 180g
- jajko L – 60g
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej lub otrąb– 10g
- łyżka wiórek kokosowych – 6g
Dodatki:
- szklanka malin/jagód - 150g
- łyżeczka miodu – 12g
- łyżka jogurtu – 25g
Przepis:
Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij wodę. Dodaj jajko, wiórki, mąkę, sól i dokładnie wymieszaj. Patelnie teflonową lub ceramiczną dobrze rozgrzej, łyżką nakładaj placki (nie za grube). Takie placki nie wymagają dodatku oleju! Placki smaż z dwóch stron na złoty kolor. Zblenduj owoce (mogą być mrożone) z jogurtem i miodem. Gotowe placki wysmaruj musem jagodowym lub malinowym.
Taki przepis dostarcza:
- dużych ilości błonnika – wiórki kokosowe, mąka pełnoziarnista, owoce
- witaminę C – jagody/maliny, ziemniaki, miód!
- żywe kultury bakterii – jogurt naturalny
Przepis odchudzony na placki ziemniaczane – wersja wytrawna:
PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM
Składniki:
- 1 duży ziemniak lub 2 mniejsze – 180g
- cebula - 70g
- 1 jajko L - 60g
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki owsianej lub otrąb - 10g
- łyżeczka oleju kokosowego do smażenia – 15g (To wystarczy!)
Dodatki:
- jogurt naturalny gęsty – 2 łyżki – 50g
- 2 ząbki czosnku
- łyżka szczypiorku
- wędzony łosoś – 2 plastry – 50g
- 2 orzechy włoskie - 16g
- sałata, rukola lub roszponka
Przepis:
Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij wodę. Dodaj jajko, posiekaną drobno cebulę, mąkę, sól i dokładnie wymieszaj. Patelnie teflonową lub ceramiczną dobrze rozgrzej, rozpuść olej i łyżką nakładaj placki (nie za grube). Placki smaż z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone ułóż na sałacie, obłóż kawałkami wędzonego łososia. posmaruj łyżką jogurtu, wymieszanego z czosnkiem, posyp szczypiorkiem i posiekanymi orzechami włoskimi.
Takie danie dostarcza:
- zdrowego tłuszczu – kwasy omega – łosoś wędzony, orzechy włoskie
- żywych kultury bakterii – jogurt naturalny
- błonnika – cebula, rukola, sałata, ziemniaki, pełnoziarnista mąka, otręby, orzechy
- witaminę C – ziemniaki, czosnek, szczypiorek, cebula
Smacznego i na zdrowie!