Przepis na tradycyjne placki ziemniaczane charakteryzuje się dużą ilością tłuszczu, używaną do ich smażenia. Taka wersja dania czyni je ciężkostrawnym, a także bardzo kalorycznym. Żeby uniknąć ciężkości po posiłku i dodatkowych niechcianych kalorii spróbujmy je nieco odchudzić. Moje odchudzone wersje placków ziemniaczanych charakteryzuje niska zawartość tłuszczu, a także dodatek innych cennych składników, które czynią nasze danie nie tylko lżejszym, zdrowszym i mniej kalorycznym, ale również pełnowartościowym i dietetycznym!

 

Przepis na odchudzone placki ziemniaczane – wersja na słodko:

 

KOKOSOWE PLACKI ZIEMNIACZANE Z MUSEM JAGODOWYM LUB MALINOWYM

Składniki:

  • 1 duży ziemniak lub 2 mniejsze – 180g
  • jajko L – 60g
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej lub otrąb– 10g
  • łyżka wiórek kokosowych – 6g

Dodatki:

  • szklanka malin/jagód - 150g
  • łyżeczka miodu – 12g
  • łyżka jogurtu – 25g

Przepis:

Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij wodę. Dodaj jajko, wiórki, mąkę, sól i dokładnie wymieszaj. Patelnie teflonową lub ceramiczną dobrze rozgrzej, łyżką nakładaj placki (nie za grube). Takie placki nie wymagają dodatku oleju! Placki smaż z dwóch stron na złoty kolor. Zblenduj owoce (mogą być mrożone) z jogurtem i miodem. Gotowe placki wysmaruj musem jagodowym lub malinowym.

Taki przepis dostarcza:

  • dużych ilości błonnika – wiórki kokosowe, mąka pełnoziarnista, owoce
  • witaminę C – jagody/maliny, ziemniaki, miód!
  • żywe kultury bakterii – jogurt naturalny

 

Przepis odchudzony na placki ziemniaczane  – wersja wytrawna:

 

PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM

Składniki:

  • 1 duży ziemniak lub 2 mniejsze – 180g
  • cebula - 70g
  • 1 jajko L - 60g
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki owsianej lub otrąb - 10g
  • łyżeczka oleju kokosowego do smażenia – 15g (To wystarczy!)

Dodatki:

  • jogurt naturalny gęsty – 2 łyżki – 50g
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka szczypiorku
  • wędzony łosoś – 2 plastry – 50g
  • 2 orzechy włoskie - 16g
  • sałata, rukola lub roszponka

Przepis:

Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij wodę. Dodaj jajko, posiekaną drobno cebulę, mąkę, sól i dokładnie wymieszaj. Patelnie teflonową lub ceramiczną dobrze rozgrzej, rozpuść olej i łyżką nakładaj placki (nie za grube). Placki smaż z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone ułóż na sałacie, obłóż kawałkami wędzonego łososia. posmaruj łyżką jogurtu, wymieszanego z czosnkiem, posyp szczypiorkiem i posiekanymi orzechami włoskimi.

Takie danie dostarcza:

  • zdrowego tłuszczu – kwasy omega – łosoś wędzony, orzechy włoskie
  • żywych kultury bakterii – jogurt naturalny
  • błonnika – cebula, rukola, sałata, ziemniaki, pełnoziarnista mąka, otręby, orzechy
  • witaminę C – ziemniaki, czosnek, szczypiorek, cebula

 

Smacznego i na zdrowie!