Okres Bożonarodzeniowy, to niewątpliwie czas kojarzony z korzennymi zapachami, które wprowadzają nas w zimowy, świąteczny i rozgrzewający nastrój. Imbir, goździki, cynamon, suszone owoce, cytrusy, to coś, co towarzyszy w naszych kuchniach podczas przygotowań do wigilijnej wieczerzy, ale i dużo, dużo dłużej. Aby wprowadzić Was w ten magiczny i pachnący klimat mam dla Was przepis na świąteczny, pyszny i zdrowy przysmak dla każdego z Was. Przed Państwem ciasto korzenne z suszonymi owocami. Niemała porcja zawiera jedynie 260kcal! Polecam na święta, ale i długo po nich pasować będzie wyśmienicie do niedzielnej kawki, w formie 2 śniadania, czy też podwieczorku.
Ciasto korzenne z suszonymi owocami
PRZEPIS NA 8 PORCJI
Składniki:
- 300 g mąki razowej/orkiszowej
- łyżka mielonego cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 70 g ksylitolu/erytrytolu/stewii w formie dietetycznej
- 2 łyżki gorzkiego kakao 20g
- 240 ml mleka 2%
- 100 ml kefiru / jogurtu
- 2 białka jaja
- 2 łyżki dżemu 100%, np. truskawkowego - 60g
- 10 suszonych fig- 140g
- 50 g suszonych żurawin / rodzynek
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem. Figi umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Razem z żurawiną wymieszać z dwiema łyżkami mąki. Do miski wsypać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę, skórkę z pomarańczy, słodzidło i kakao. W naczyniu połączyć mleko, kefir, białka oraz dżem. Mokre składniki połączyć z suchymi i wymieszać je łyżką (nie miksując). Dodać suszone owoce i wymieszać ponownie. Ciasto przelać do formy. Piec w 185*C przez ok. 55min.
SMACZNEGO!