Okres Bożonarodzeniowy, to niewątpliwie czas kojarzony z korzennymi zapachami, które wprowadzają nas w zimowy, świąteczny i rozgrzewający nastrój. Imbir, goździki, cynamon, suszone owoce, cytrusy, to coś, co towarzyszy w naszych kuchniach podczas przygotowań do wigilijnej wieczerzy, ale i dużo, dużo dłużej. Aby wprowadzić Was w ten magiczny i pachnący klimat mam dla Was przepis na świąteczny, pyszny i zdrowy przysmak dla każdego z Was. Przed Państwem ciasto korzenne z suszonymi owocami. Niemała porcja zawiera jedynie 260kcal! Polecam na święta, ale i długo po nich pasować będzie wyśmienicie do niedzielnej kawki, w formie 2 śniadania, czy też podwieczorku.

 

Ciasto korzenne z suszonymi owocami

PRZEPIS NA 8 PORCJI

Składniki:

  • 300 g mąki razowej/orkiszowej
  • łyżka mielonego cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 70 g ksylitolu/erytrytolu/stewii w formie dietetycznej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao 20g
  • 240 ml mleka 2%
  • 100 ml kefiru / jogurtu
  • 2 białka jaja
  • 2 łyżki dżemu 100%, np. truskawkowego - 60g
  • 10 suszonych fig- 140g
  • 50 g suszonych żurawin / rodzynek
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem. Figi umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Razem z żurawiną wymieszać z dwiema łyżkami mąki. Do miski wsypać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę, skórkę z pomarańczy, słodzidło i kakao. W naczyniu połączyć mleko, kefir, białka oraz dżem. Mokre składniki połączyć z suchymi i wymieszać je łyżką (nie miksując). Dodać suszone owoce i wymieszać ponownie. Ciasto przelać do formy. Piec w 185*C przez ok. 55min.

SMACZNEGO!