Sernik to jedno z ulubionych ciast świątecznych. U mnie na pewno jest w pierwszej trójce. Niestety typowa wersja tego wypieku swoją kaloryczność zawdzięcza sporym ilościom cukru. Jednak porównując go z innymi słodkimi smakołykami, wypada całkiem nieźle. Spowodowane jest to faktem, że jego główny składnik to twaróg, a więc cenne źródło białka oraz wapnia.
Przedstawiam Wam dwie propozycje dietetycznych wersji tradycyjnego sernika.
Przepis na lekki sernik bez cukru
Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:
- 1kg twarogu chudego lub półtłustego (chudy będzie charakteryzował się jeszcze niższą kalorycznością oraz większą zawartością białka)
- szklanka mleka 1,5-2% lub jeśli nie tolerujemy mleka – może być to mleko bezlaktozowe a nawet roślinne – migdałowe, sojowe, ryżowe kokosowe (migdałowe, tak jak kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu)
- 2 opakowania budyniu w proszku bez cukru, np. waniliowego
- 5 jaj klasy wagowej L
- 2-3 łyżki ksylitolu/stewii, ewentualnie miodu
- opcjonalnie - szklanka jagód/malin/borówek
Przepis: Twaróg należy zmielić trzykrotnie. Do misy miksera wrzucić: zmielony twaróg, mleko, budynie oraz żółtka jaj, zmiksować na gładko. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno z odrobiną soli. Wymieszać łyżką obie masy i dosłodzić do smaku słodzikiem lub miodem. Foremkę obłożyć papierem, wlać do niej masę sernikową, posypać owocami i piec w 170*C przez ok. 50min, do uzyskania złotego koloru. Ostudzić ciasto przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
Ekspresowy sernik bananowo-kakaowy ZEBRA:
Składniki na średnią formę:
- 3 bardzo dojrzałe banany 600g
- 6 jajek klasy wagowej L
- 750g chudego lub półtłustego twarogu
- budyń waniliowy w proszku bez cukru – 1 opakowanie
- duża garść pokrojonych daktyli (wcześniej namoczonych we wrzątku w celu zmięknięcia) 40-50g
- łyżka gorzkiego kakao 10g
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- łyżka drobno skrojonej skórki pomarańczy* opcjonalnie
Przepis: Wszystkie składniki, z wyjątkiem kakao, dokładnie zmiksować, np. blenderem. Połowę ciasta wymieszać z kakao i wlewać na foremkę, wyłożoną papierem do pieczenia, naprzemiennie ciasto wymieszane z kakao i bez dodatku kakao. Piec w 170*C przez ok. 40min.
Zaproponowane przeze mnie przepisy zadowolą niejednego łasucha, a na pewno sernikowego amatora. Są łatwe i szybkie w wykonaniu. Charakteryzują się dużą wartością odżywczą, gdyż dzięki zawartości jajek i twarogu mają spore ilości pełnowartościowego białka, a dzięki zastąpieniu cukru słodkimi owocami (banany, daktyle) oraz słodzikami, wypieki takie są mniej kaloryczne, a także nie przyczynią się do wzrostu masy ciała. Oczywiście jeśli spożywać je będziemy w rozsądnych ilościach. Serniki doskonale sprawdzą się jako pełnowartościowe drugie śniadanie, czy też przekąska lub podwieczorek.