Dla gładkiej cery bez wyprysków i rozszerzonych porów jesteśmy skłonne zainwestować w najlepiej reklamowany krem i najdroższy zabieg u kosmetyczki. Pamiętamy o tym, by używać produktów z filtrami UVA i UVB i łapmy jak najwięcej godzin snu. Na ilość wytwarzanego przez skórę łoju, który odpowiedzialny jest za większość widocznych gołym okiem niedoskonałości, wpływa jeszcze jeden kluczowy czynnik, a mianowicie dieta. Niedoborów witamin, minerałów czy kwasów omega-3 nie zatuszuje nawet najdroższy krem.

 

Przedstawiamy 7 produktów, które sprawiają, że skóra jest dobrze odżywiona i nabiera blasku z każdym dniem. Wszystko, co musisz zrobić, to… jadać je regularnie niczym pyszny krem przeciwzmarszczkowy.

 

Płatki owsiane

Nie bez powodu płatki górskie są najczęściej wymienianym składnikiem maseczek pielęgnacyjnych. Dietetycy od lat powtarzają, że owsianka to najzdrowsze śniadanie - dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu nie powoduje gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi, na długo zaspokaja głód i tym samym sprzyja utracie wagi. Jednocześnie, zawarta w naturalnych płatkach owsianych witamina E odpowiada za szybkie gojenie się ran, a witamina PP za proces jej utleniania.

Jeśli zależy nam na pięknej cerze, produkty o wysokim indeksie glikemicznym (takie jak pieczywo z mąki rafinowanej, biały makaron i ryż) zastąpić musimy pełnoziarnistymi odpowiednikami. W przeciwnym razie, możemy narazić się na wystąpienie trądziku i przedwczesnych zmarszczek.

 

Pomarańcze

Po pierwsze, zawierają dużo wody (picie dużych ilości wody = nawilżona “od środka” cera). Po drugie, są bombą witaminy C - silnego przeciwutleniacza, który spowalnia procesy starzenia się skóry i przyspiesza jej gojenie.

Generalnie owoce są sprzymierzeńcem zdrowej cery, o ile nie przesadzimy z ilością tych zawierających najwięcej cukru, czyli bananów, ananasów, arbuzów i melonów.

Znakomitym źródłem witaminy C są także grejpfruty, pomidory, natka pietruszki.

 

Awokado

Warto pamiętać, że wiele witamin nie zostaje wchłoniętych przez organizm, jeśli nie zjemy choć małej ilość kwasów nienasyconych. To dlatego sałatka warzywna jest super zdrowa dopiero, jeśli polejemy ją dressingiem z oliwy. Awokado jako bogate źródło kwasów omega-3, to królewska uczta dla naszej skóry. Za jednym zamachem reguluje wydzielanie sebum, przyspiesza gojenie ran, zmniejsza stany zapalne i chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi.

Podobne działanie wykazują: oliwa z oliwek, orzechy macadamia, migdały, pestki dyni.

 

Chuda wołowina

Dobra wiadomość dla mięsożerców -  chude mięso wołowe (na przykład polędwica) jako źródło wysokiej jakości białka niezbędnego dla produkcji kolagenu, to sprzymierzeniec pięknej cery. Dzięki zawartości cynku, sprzyja również leczeniu trądziku i stanwów zapalnych. O czym musimy pamiętać? Po pierwsze, jadamy je tylko dwa-trzy razy w tygodniu. Po drugie, dusimy je, często odwracając, ale nie smażymy na wysokim ogniu. Podczas smażenia, wszystkie antystarzeniowe właściwości wołowiny, dosłownie zwęglają się i znikają.

Białka szukamy także w jajach, tofu, roślinach strączkowych, kurczaku i rybach.

 

Brukselka

Zawarta w nielubianym warzywie witamina A oraz kwas foliowy, zapewniają ochronę skóry przed promieniowaniem słonecznym.To także źródło witaminy E oraz C - niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania skóry i zapobiegania jej starzeniu.

Niewielu jest miłośników smaku brukselki, ale radzimy - zamiast gotować ją - upiec ją z innymi warzywami lub mięsem w piekarniku lub poddusić na patelni. “Odczarowanie” kontrowersyjnego smaku z dzieciństwa, przyniesie skutki w postaci zdrowej cery.

Sięgaj także po: jarmuż, zielony groszek, brokuły, kalafior.

 

Łosoś

Lubiana przez Polaków ryba to bomba kwasów omega-3 oraz witaminy D. Witamina D reguluje cykl odnowy biologicznej naskórka, który z wiekiem wydłuża się. Skutkiem są objawy starzenia skóry: zmarszczki, zmniejszona odporność na czynniki zewnętrzne, zaburzony proces łuszczenia i oczyszczania się cery. Dlatego witamina ta jest kluczowa dla naszego wyglądu.

Prócz łososia, regularnie jedzmy: orzechy włoskie, nasiona chia, jajka, makrelę, sardynki.

 

Winogrona

W skórce winogron obecna jest bardzo silna substancja utleniająca - resweratrol. To także naturalny środek antygrzybiczny - na tyle silny, że używa się go w produkcji jedzenia. Resweratrol posiada jeszcze jedną arcyważną dla skóry cechę - chroni ją przed skutkami promieniowania UVA oraz UVB. Oczywiście nie można używać go jako zamiennika kosmetyków z filtrami.

Substancja obecna jest także w: czerwonym winie, naturalnym kakao.

 

Dla pięknej cery bez niedoskonałości i oznak przedwczesnego starzenia istotne jest także unikanie słodyczy, żywności przetworzonej, potraw smażonych w głębokim tłuszczu oraz alkoholu. Pamiętajmy też o codziennym oczyszczaniu cery, pijmy dużo wody i używajmy kosmetyków z filtrami.