Są pełne smaków, aromatów i witamin. Dzięki zapachowi i świeżości stanowią królewskie wykończenie najprostszych dań. Świeże zioła to pyszny i ekskluzywny element gotowania, z którego powinniśmy korzystać przez cały rok. Można kupić je w doniczkach, wyhodować samemu lub zamrozić i posypywać nimi potrawę tuż przed podaniem. Zielone listki nie tylko podniosą walory smakowe dania, ale także dostarczą organizmowi sporą dawkę witamin i pierwiastków oraz… pomogą w trawieniu.
Nie potrafimy wyobrazić sobie chłodnika bez koperku, świeżej pizzy bez odrobiny bazylii czy oregano, a ziemniaki najchętniej posypujemy królową polskich ziół, czyli pietruszką. I bardzo dobrze! Zieleń na talerzu zaostrza apetyt i do tego jest super zdrowa. Kiedy na talerzu brakuje nam sałaty lub surówki, świeże zioła mogą uratować sytuację. Latem najłatwiej poczynić zapasy i ze świeżych pęczków przygotować “zielony pakiet” na czekające nas zimowe miesiące. Wystarczy opłukać listki ulubionego zioła, delikatnie osuszyć je papierowym ręcznikiem, pokroić bardzo ostrym nożem i zamrozić w plastikowym pojemniczku. Tak przygotowane zioła można trzymać w zamrażalniku do 12 miesięcy.
PIETRUSZKA - na odporność i anemię
Natka pietruszki to prawdziwa bomba witamin - przede wszystkim witaminy C. Zielone listki tego aromatycznego zioła mają jej więcej niż cytryna, papryka czy brokuł. Jak wiadomo, witamina ta jest silnym antyoksydantem - zapobiega starzeniu komórek organizmu i wspomaga pracę układu odpornościowego.
Pietruszka zawiera także betakaroten i witaminę A, które wpływają na zdrowy wygląd naszej skóry, potas, wapń, fosfor, magnez, sód oraz błonnik. Ze wzgledu na obecność witamin z grupy B (m.in. kwasu foliowego) oraz żelaza, natka pietruszki zalecana jest w diecie anemików. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, pomaga w trawieniu.
Propozycje podania:
Francuski sos persilada - mieszanka poszatkowanych listków pietruszki, czosnku oraz oliwy lub oleju. Aromatycznym sosem smaruje się mięso, ryby i warzywa przed grillowaniem.
Włoski sos gremolata - wywodzący się z włoskiej Lombardii przepis składa się z połączenia pietruszki, czosnku oraz skórki z cytryny lub pomarańczy. Gremolatę włosi podają zazwyczaj do duszonej cielęciny z pomidorami i winem (ossobuco), ale mieszanka świetnie smakuje jako wykończenie grillowanych steków, ryby oraz owoców morza. Można z niej zrobić panierkę do ryby i zapiec w piekarniku lub na grillu.
BAZYLIA - na niestrawności i wzdęcia
Osoby z delikatnym żołądkiem powinny jak najczęściej posiłkować się listkami bazylii w swojej diecie. Delikatna, słodkawa roślina pobudza wydzielanie soków żołądkowych, pobudza perystaltykę jelit i pomaga przyswoić składniki odżywcze. Bazylia zapobiega też skurczom żołądka i likwiduje wzdęcia. A do tego wszystkiego jest po prostu pyszna!
Propozycje podania:
Sałatka Caprese - plastry świeżego pomidora przekładane plastrami sera mozarella i obsypane szczodrze listkami bazylii. Na wykończenie parę kropel oliwy z oliwek, szczypta morskiej soli i świeżo mielony pieprz (według gustu).
Lody bazyliowe - pęczek bazylii szatkujemy w blenderze, po czym mieszamy z serkiem mascarpone i jogurtem greckim (lub dwoma jogurtami, jeśli ktoś jest na diecie) i dodajemy odrobinę cukru pudru do smaku. Masę przekładamy do szczelnego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na min. 3 godziny.
OREGANO - dla dobrej flory bakteryjnej jelit i szczupłej sylwetki
Powiedzieć, że oregano pomaga w trawieniu to zdecydowanie za mało. Zawarte w jego listkach olejki skutecznie radzą sobie z bakteriami Klebsiella, E. coli, Salmonella i H. pylori, pomagając osobom chorym na zespół jelita wrażliwego, wrzody żołądka, nerwicę jelit oraz wpływając pozytywnie na florę bakteryjną jelit. Badania potwierdzają, że oregano obniża poziom cholesterolu we krwi oraz wyrównuje poziom cukru. Właściwości te składają się na idealny element menu dla osób odchudzających się.
Listki oregano były chwalone już przez Hipokratesa i stosowane leczniczo od czasów starożytnych. Współczesne badania sugerują, że roślina ta - ze względu na zawartość antyoksydantów - działa antynowotworowo. Oregano zawiera ich więcej niż jagody acai, sumak czy jabłka.
Propozycje podania:
Pesto z oregano - do blendera włożyć pęczek oregano, płatki migdałów (lub - w wersji mniej dietetycznej - starty parmazan), wlać kilka łyżek oliwy i szczyptę soli. Zmikosować i podawać z pieczywem, makaronem lub jako nadzienie do mięsa i ryb.
Pesto z jajkami - w krajach śródziemnomorskich świeże listki oregano stanowią wykończenie sadzonych jajek, zup warzywnych oraz duszonej czarnej fasoli.
SZCZYPIOREK - dla zdrowej wątroby i oczyszczanie organizmu z toksyn
Łodyżki szczypiorku mają charakterystyczny, dość ostry smak, a zawarta w nich allicyna może sprawić, że przy krojeniu uronimy kilka łez. Za to odpowiedzialna za łzawienie substancja, w połączeniu z pokarmem, oczyszcza przewód pokarmowy z drożdży, bakterii i pasożytów. Ma także deliakanie przeczyszczające działanie. Szczypiorek to naturalny antydetoksykant i przyjaciel naszej wątroby.
Zaledwie 10 dag świeżego szczypiorku zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmy na witaminy A, C oraz K. Zawiera ponadto miedź, żelazo i mangan.
Propozycja podania:
Masło czosnkowe - miękkie masło wymieszać z poszatkowanym pęczkiem szczypiorku i opcjonalnie z dwoma szczyptami soli morskiej, a następnie schłodzić.
Dip jogurtowo-szczypiorkowy - jogurt grecki lub bałkański mieszamy z poszatkowanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i chłodzimy. Świetnie smakuje z grillowanymi mięsami i rybą.
KOLENDRA - na dobry wzrok i poprawę apetytu
Liście kolendry zdobywają coraz szerszą rzeszę zwolenników w polskich kuchniach. Stanowią odskocznię od dobrze znanych ziół i są wyjątkowo zdrowe. Zawarte w kolendrze olejki eteryczne stymulują wydzielanie soków żołądkowych i enzymów odpowiedzialnych za trawienie. Z tego powodu zalecane są w diecie niejadków oraz osób cierpiących na anoreksję.
Liście kolendry to bomba witamin C i A oraz antyoksydanty i minerałów niezbędnych do prawidłowej pracy oka. Kolendrę poleca się osobom z wadami wzroku, pracujących przy monitorach oraz narażonych na choroby oczu, takie jak zwyrodnienie plamki żółtej czy zapalenie spojówek.
Podobnie jak inne zioła, kolendra ma działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.
Propozycja podania:
Guacamole - słynny meksykańska salsa; dwa dojrzałe awokado miesza się ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, pęczkiem kolendry, dwoma łyżeczkami soku z limonki i szczyptą soli. Amatorzy ostrych smaków mogą dodać do salsy łyżeczkę tabasco lub szczyptę chilli w proszku.
Ciecierzyca z kolendrą - ciecierzycę z puszki (lub namoczoną wcześniej przez 12 godzin w ciepłej wodzie) gotujemy przez 20 minut. Przekładamy odsączoną ciecierzycę na patelnię, na której podsmażyliśmy na oliwie cebulę i poszatkowany czosnek. Składniki dusimy razem parę minut, dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku solą oraz chilli w proszku. Na koniec potrawę posypujemy szczodrze listkami świeżej kolendry.