Niepozorna i mało znana witamina P (określana też mianem witaminy PP, niacyny lub witaminy B3) stanowi gwarancję naszej odporności, zdrowego serca oraz zachowania młodego wyglądu. Szczególnie wiosną powinniśmy zadbać o to, by produkty w nią bogate znalazły się w naszym jadłospisie. Dzięki temu zapobiegniemy infekcjom, poprawimy kondycję cery po zimie, a także wspomożemy pracę mózgu.
Witamina P, czyli moc flawonoidów
Witamina P została odkryta i nazwana w 1936 roku przez grupę węgierskich badaczy. Substancję wyodrębniono ze skórki cytryny oraz odmiany czerwonej węgierskiej papryki. Z biologicznego punktu widzenia witamina ta jest mieszaniną trzydziestu organicznych związków chemicznych z grupy flawonoidów. Flawonoidy zaś są pochodzenia roślinnego i spełniają funkcję barwników oraz przeciwutleniaczy. Ich rolą jest nie tylko nadawanie jaskrawego koloru skórce roślin, ale też ochronę przed insektami i grzybami, a także ograniczanie szkodliwego działania promieniowania ultrafioletowego.
Do najważniejszych właściwości flawonoidów należy działanie przeciwutleniające (a zatem spowalniające procesy starzenia i rozpadu komórek), przeciwzapalne oraz uszczelniające naczynia krwionośne. Ta ostatnia cecha wpływa korzystnie na kondycję naszej skóry, naczynka rzadziej pękają, cera staje się odporna na drobne urazy i światło słoneczne.
Symptomy niedoboru witaminy P
To właśnie kiepska kondycja skóry należy do jednych z pierwszych symptomów niedoboru witaminy P. Występuje wtedy skłonność do powstawania siniaków i wybroczyn, zaczerwienienie i pieczenie, obrzęki i pękające naczynka, zapalenia tkanki wewnątrz jamy ustnej.
Witamina B3 stymuluje wydzielanie adrenaliny, hormonu nadnercza, który ma znaczenie mobilizujące i stymulujące pracę mózgu. Gdy w organizmie zaczyna jej brakować, odczuwamy zmęczenie, zmniejsza się koncentracja i odporność na stres. Później mogą pojawić się problemy ze snem i pamięcią, ciągłe odczuwanie zimna i bóle głowy.
Witamina P należy do witamin z grupy B i jest rozpuszczalna w wodzie. Oznacza to, że przedawkowanie jej jest niemal niemożliwe - nadmiar wydalamy z moczem.
Niezbędna dla wchłaniania witaminy C
Jak większość istotnych biologicznie substancji, witamina P zależna jest od obecności innych związków chemicznych w organizmie. W obecności witaminy C oraz E, witamina B3 potraja swoją moc. Jest również niezbędna dla prawidłowego wchłaniania witaminy C. A co za tym idzie, warunkuje odporność organizmu na infekcje i choroby.
Zarówno flawonoidy, jak i witamina C wpływają na szczelność naczyń krwionośnych, a także chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. Współdziałanie tych dwóch witamin - zwłaszcza w okresach osłabionej odporności organizmu - jest niezbędne dla uniknięcia zarażenia wirusami i dobrego samopoczucia.
Zdrowe serce
Witamina P uczestniczy w procesach utleniania i rozkładu węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Reguluje poziom cukru we krwi oraz stymuluje utrzymywanie prawidłowego poziomu dobrego cholesterolu. Ponadto reguluje ciśnienie, uczestniczy w procesach krwiotwórczych i uszczelnia naczynia krwionośne. Wszystkie wymienione funkcje wpływają korzystnie i ochronnie na pracę serca i układu krwionośnego.
Produkty bogate w witaminę P
Jako że może być produkowana przez organizm, dostarczanie witaminy P poprzez właściwą dietę jest wystarczające dla organizmu. Suplementy, na przykład w postaci tabletek, wskazane są dla osób nadużywających alkoholu oraz z marskością wątroby.
Witamina P występuje w dużych ilościach w następujących produktach:
- Cytrusy (cytryna, grejpfrut, kiwi),
- Czerwona papryka,
- Szpinak, sałata, szczaw
- Czerwone wino,
- Pomidory,
- Owoce z ciemną skórką: borówki, jeżyny, jagody, śliwki, czarne porzeczki, wiśnie, aronia, głóg,
- Cebula,
- Kasza gryczana,
- Owoce dzikiej róży,
- Herbaty ziołowe: rumianek, skrzyp polny, miłorząb japoński, dziurawiec, mięta.