W przypadku oleju rzepakowego sprawdza się przysłowie - cudze chwalicie, swego nie znacie. Od kiedy masło czy smalec znalazły się na cenzurowanym, Polacy coraz częściej sięgają po tłuszcze roślinne. Wielką miłością obdarzyliśmy oliwę z oliwek, chociaż ta najlepszej jakości - “extra virigin”, czyli z pierwszego tłoczenia - jest dość droga. Na szczęście tuż pod nosem mamy tłoczony z rzepaku, neutralny w smaku olej, który właściwościami prozdrowotnymi przewyższa inne tłuszcze roślinne, w tym oliwę z oliwek.
Najzdrowszy olej!
Kwitnące na żółto pola mogą być powodem naszej dumy nie mniej niż winnice z oliwkami dla Włochów czy Portugalczyków. Nasiona rzepaku są czarne i to z nich tłoczy się “oliwę Północy”, która zawiera najmniej kwasów tłuszczów nasyconych ze wszystkich olejów. W odwrotnej proporcji olej rzepakowy jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego (omega-6) i linolenowego (omega-3). Nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć ich sam, tymczasem są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, serca i skóry.
Świetny na zimno i do smażenia
Pod względem kulinarnym olej rzepakowy jest nie do przecenienia. Ma bardzo wysoką temperaturę dymienia (kiedy tłuszcz traci swoje walory odżywcze i wytwarza gryzący zapach), zatem nadaje się zarówno do sałatek i dipów, na zimno, jak i do smażenia. Charakteryzuje się neutralnym smakiem i nie przenosi aromatów, więc można na nim smażyć kilka potraw - jedną po drugiej. Ponieważ łatwo się odsącza, potrawy smażone na nim zawierają średnio o 15 proc. mniej kalorii niż te smażone na innych olejach.
Dobry dla serca i szczupłej sylwetki
Regularne spożywanie oleju rzepakowego przyczynia się do obniżenia “złego” cholesterolu LDL we krwi i podwyższenia “dobrego” cholesterolu HDL. Dzieje się tak dzięki sterolom roślinnym, które ograniczają wchłanianie tłuszczów do układu krwionośnego. Tłoczony z rzepaku olej to także skarbnica polifenoli. Większe ich stężenie ma tylko oliwa z oliwek. Jednak polski olej zawiera szczególnie dużo kanonolu - silnego antyoksydantu, który spowalnia starzenie komórek i odmładza nasz organizm.
Sprzyja pięknej skórze
Oliwa Północy sprzyja nie tylko szczupłej sylwetce, ale i urodzie. Jako skarbnica witamin E, K oraz prowitaminy A, pomaga chronić skórę przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego (np. słońcem czy spalinami), poprawia koloryt cery oraz zapobiega działaniu wolnych rodników. Ze względu na te właściwości, olej rzepakowy stosowany jest w kosmetyce jako element masek i kremów, a także używany jako olejek do masażu.
Odżywia włosy
Te same kwasy tłuszczów nienasyconych, które sprzyjają zdrowemu układowi krwionośnemu, poprawiają też kondycję suchych i zniszczonych włosów. Nałożony na skalp i wmasowany w skórę głowy olej rzepakowy, stanowi naturalną odżywkę. Kwasy omega-3 oraz omega-3 i witaminy młodości, wnikają we włos i wygładzają jego łuskę. Maskę z oleju warto ogrzać, żeby wydobyć cenne właściwości oleju. Możemy delikatnie podgrzać olej przed wmasowaniem go w skalp lub owinąć głowę folię i ręcznikiem i pozostawić na ok. 15-20 minut.