Podstawą tzw. białej diety są niebarwiące produkty spożywcze. Dieta tego typu zalecana jest po wybielaniu zębów, usunięciu kamienia nazębnego raz osadów - szkliwo po tych zabiegach staje się przejściowo bardziej podatne na działanie barwników spożywczych (naturalnych oraz syntetycznych).
Zaletą białej diety oprócz utrzymania zębów w idealnej barwie, jest ponadto jej wpływ na zdrowie. Mleko, jogurt, ser biały - to idealne produkty odchudzające i regulujące apetyt. Zawierają przyśpieszające metabolizm białko, witaminy, wapń. Ponadto dobre bakterie, regulujące trawienie i działanie układu pokarmowego.
Polecamy też: Produkty na podkręcenie metabolizmu i spalenie tłuszczu
Wydawać by się mogło, że latem, gdy wokoło kuszą kolorowe smaczne owoce i warzywa, trudno jest stosować białą dietę. Nic bardziej mylnego!
Oto propozycja dziennego menu w białej diecie po wybielaniu zębów i zabiegach higienizacyjnych.
PIERWSZE ŚNIADANIE:
Twarożek z ogórkiem i białą bułką
Składniki:
- 180 g twarożku wiejskiego
- 2 gruntowe ogórki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- biała bułka
Przygotowanie:
Obrane ze skórki i pokrojone w kostkę ogórki wymieszać z twarożkiem i jogurtem naturalnym, dodać soli do smaku.
DRUGIE ŚNIADANIE:
Koktajl bananowy z serkiem wiejskim
Składniki:
- 1 mocno dojrzały banan
- 180 g twarożku wiejskiego (chudego)
- 50 ml mleka
Przygotowanie:
Obrany banan pokroić na małe kawałki i wrzucić do blendera, dodać pozostałe produkty. Miksować około 1 minuty, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji.
OBIAD:
Ryż zapiekany z warzywami
Składniki:
- ryż
- kalafior
- cukinia (bez skórki)
- bakłażan (bez skórki)
- 50 ml śmietanki (12%)
- trzy łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Ugotowany ryż wymieszać z podsmażonymi na oleju warzywami. Dodać śmietanki, śmietany, soli i pieprzu do smaku. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 30 minut.
Zupa krem z cukinii
Składniki:
- 4 średnie cukinie
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka oleju
- 1 l wody
- bulion warzywny (2 kostki)
- 150 ml śmietany
- sól
Przygotowanie:
Posiekać cebulę, czosnek i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię (obraną ze skórki) oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko razem podsmażać około 5 minut, następnie wrzucić do garnka, zalać 1 litrem wody i dodać dwie kostki bulionu warzywnego. Zagotować zupę, następnie gotować na małym ogniu 20 minut. Po ostygnięciu zupę zmiksować i ponownie postawić na małym ogniu. Dodać śmietany i soli do smaku. Zupę można podawać z białym pieczywem.
Frytki z selera
Składniki:
- seler
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Obrany seler pokroić w paseczki i wymieszać z oliwą i solą. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, piec około 30 minut.
KOLACJA:
Ziemniaki pieczone z sosem czosnkowym
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 ml gęstej śmietany (12%)
- sól
- oliwa
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki przekroić na pół i ułożyć na blasze (pokrytej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem), posypać solą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (około 45 minut). Po 20 minutach pieczenia przewrócić je na drugą stronę. Sos (przecisnąć czosnek przez praskę, następnie wymieszać ze śmietaną i dodać soli do smaku). Upieczone ziemniaki wyłożyć na talerz i polać sosem.
Naleśniki z twarogiem i bananami.
Składniki:
- naleśniki
- 500 g twarogu
- banany (2 - 3)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 cukier waniliowy
- cukier puder
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać obrane banany, cukier waniliowy oraz jogurt. Całość dokładnie wymieszać na gładką masę. Naleśniki posmarować nadzieniem, zwinąć i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!