Wybielone właśnie zęby i konieczność przestrzegania zasad białej diety, gdy za pasem Święta Wielkanocne - wcale nie musi oznaczać rezygnacji z przepysznych jajek. Wystarczy usunąć z nich żółtko i można skomponować wiele smacznych kombinacji. Tym razem przedstawiamy sprawdzone przepisy na potrawy z jajkiem w roli głównej. Smacznego!
Jajka faszerowane cukinią i serem mozzarella
Składniki:
- 6 jajek
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 mała cukinia
- 4 łyżki tartego sera mozzarella
- 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka chrzanu
- pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle i oliwie z oliwek, dodając odrobinę soli. Następnie dodać obraną ze skórki i startą na tarce cukinię. Smażyć przez około 5 minut, aż cukinia zmięknie i odparuje. Zdjąć z patelni, doprawić pieprzem i solą, po czym ostudzić. Ugotowane jajka obrać i przekroić na połówki, żółtko usunąć. Wymieszać cukinię z serem mozzarella i jogurtem. Farsz nałożyć do wgłębień białka. Przyozdobić odrobiną chrzanu.
Jajka faszerowane pieczarkami grillowanymi
Składniki:
- 6 jajek
- 6 pieczarek
- 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki i przekroić na pół, żółtka usunąć. Pieczarki opłukać, oczyścić, osuszyć i pokroić na plasterki. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez 2 - 3 minuty z każdej strony. Grillowane pieczarki ostudzić i pokroić w kosteczkę. Dodać jogurt, pieprz, sól i całość wymieszać. Farszem wypełnić połówki białek. Można ozdobić odrobiną startego chrzanu.
Jajka faszerowane wędzoną makrelą
Składniki:
- 6 jajek
- 80 g wędzonej makreli
- 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na pół, żółtka usunąć. Drobno posiekaną makrelę wymieszać z jogurtem, chrzanem, pieprzem oraz solą. Farsz nałożyć do wgłębień jajek.
Jajka faszerowane serem kozim
Składniki:
- 6 jajek
- 100 g twarogowego serka koziego
- pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na połówki, żółtka usunąć. Serek wymieszać z pieprzem i solą i wypełnić nim wgłębienia jajek. Można ozdobić odrobiną starego chrzanu.