Wybielone właśnie zęby i konieczność przestrzegania zasad białej diety, gdy za pasem Święta Wielkanocne - wcale nie musi oznaczać rezygnacji z przepysznych jajek. Wystarczy usunąć z nich żółtko i można skomponować wiele smacznych kombinacji. Tym razem przedstawiamy sprawdzone przepisy na potrawy z jajkiem w roli głównej. Smacznego!

 

Jajka faszerowane cukinią i serem mozzarella

Składniki:

- 6 jajek

- 1/2 cebuli

- 1 łyżka masła

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

- 1 mała cukinia

- 4 łyżki tartego sera mozzarella

- 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego 

- 1 łyżeczka chrzanu

- pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle i oliwie z oliwek, dodając odrobinę soli. Następnie dodać obraną ze skórki i startą na tarce cukinię. Smażyć przez około 5 minut, aż cukinia zmięknie i odparuje. Zdjąć z patelni, doprawić pieprzem i solą, po czym ostudzić. Ugotowane jajka obrać i przekroić na połówki, żółtko usunąć. Wymieszać cukinię z serem mozzarella i jogurtem. Farsz nałożyć do wgłębień białka. Przyozdobić odrobiną chrzanu.

 

Jajka faszerowane pieczarkami grillowanymi

Składniki:

- 6 jajek

- 6 pieczarek

- 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego

- pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki i przekroić na pół, żółtka usunąć. Pieczarki opłukać, oczyścić, osuszyć i pokroić na plasterki. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez 2 - 3 minuty z każdej strony. Grillowane pieczarki ostudzić i pokroić w kosteczkę. Dodać jogurt, pieprz, sól i całość wymieszać. Farszem wypełnić połówki białek. Można ozdobić odrobiną startego chrzanu.

 

Jajka faszerowane wędzoną makrelą

Składniki:

- 6 jajek

- 80 g wędzonej makreli

- 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego

- 1 łyżeczka chrzanu

- sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na pół, żółtka usunąć. Drobno posiekaną makrelę wymieszać z jogurtem, chrzanem, pieprzem oraz solą. Farsz nałożyć do wgłębień jajek.

 

Jajka faszerowane serem kozim

Składniki:

- 6 jajek

- 100 g twarogowego serka koziego

- pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na połówki, żółtka usunąć. Serek wymieszać z pieprzem i solą i wypełnić nim wgłębienia jajek. Można ozdobić odrobiną starego chrzanu.