Pozostając w temacie pieczywa (Z cyklu Obalamy Mity - Chleb w diecie) przedstawiam Państwu przepisy na smaczny, domowy i zdrowy chleb razowy oraz żytni razowy na zakwasie. Charakteryzują się one niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że nie musimy się ich obawiać, będąc na diecie. Ponadto zawierają one dużą ilość błonnika, witamin z grupy B oraz minerały, takie jak: wapń, potas i magnez.
PRZEPIS NA BOHENEK CHLEBA RAZOWEGO NA DROŻDŻACH:
- 500g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- łyżeczka miodu 12g
- 1,5 łyżeczki soli
- 350ml letniej wody
- łyżka oleju rzepakowego 10g
- dodatkowo: można dodać nasiona słonecznika, siemię lniane, pestki dyni, czarnuszkę itp.
PRZEPIS: Mąkę mieszamy w misce z solą, miodem i drożdżami. Dolewamy powoli wodę, razem z olejem (lub oliwą) i wyrabiamy ciasto przez ok. 4min. Ciasto przekładamy do keksówki (22x12cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy chleb i odstawiamy do ciepłego miejsca na ok. 2 godz. Chleb wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy 40-50min, aż skórka z wierzchu stanie się chrupiąca. Studzimy nasz chlebek na kratce i kiedy będzie zimny, podajemy.
PRZEPIS NA CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE
Wymaga on trochę więcej pracy, ze względu na konieczność przygotowania zakwasu, ale taki chleb będzie świeży jeszcze dłużej, a jego właściwości zdrowotne są nie do przecenienia. Ponadto zakwas możemy pielęgnować, dzięki czemu posłuży nam w kuchni wielokrotnie.
ZAKWAS:
1 szklankę razowej mąki zalewamy szklanką wody, przykrywamy folią, dziurkujemy, odstawiamy do ciepłego miejsca (temp. pokojowa). Przez 3-5 dni dodajemy po 2 łyżki mąki i wodę (aby konsystencja była wciąż taka sama) każdego dnia. Zakwas będzie gotowy, kiedy zauważymy w nim ukazujące się bąbelki.
Warto zachować sobie zakwas i korzystać z niego wielokrotnie. Aby go zachować, trzymamy w lodówce i dokarmiamy poprzez ogrzanie do temp. pokojowej i dodawanie 2 łyżek mąki i odrobiny wody co 2 tyg.
PRZEPIS:
- 300g mąki razowej
- 300g mąki żytniej
- 500 ml wody
- łyżka soli
- 5 łyżek zakwasu
- dodatki: otręby, siemię, pestki dyni, nasiona słonecznika, płatki itd.
Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie owijamy folią spożywczą. Chleb będzie wyrastał ok. 8-10 godzin. Nagrzewamy piekarnik do 240*C, na grzanie góra-dół. Wstawiamy ciasto chlebowe i pieczemy w tej temperaturze przez 15min, po czym zmniejszamy do 200*C i pieczemy przez kolejne 30-40min, sprawdzając czy nie jest zbyt spieczony na górze (wtedy należy wyłączyć górne grzanie i pozostawić sam dół). Wyciągamy chleb z formy i dopiekamy go przez 10-15min. Chleb studzimy na kratce, a kiedy będzie już zimny – chleb jest gotowy.