Sezon truskawkowy rozpoczął się pełną parą. Truskawki to nie tylko pyszna i niskokaloryczna, pełna zdrowia przekąska, ale także świetny materiał na wspaniałe, letnie desery. Przedstawiam Wam moje ulubione, ekspresowe desery z użyciem truskawki – własna, domowa galaretka, pudding chia na mleku kokosowym (można użyć też innego rodzaju mleka), kisiel na siemieniu lnianym i lody truskawkowe. Wszystkie przepisy – bardzo szybkie, bo zajmują dosłownie parę minut, pełne smaku i zdrowia. Powodzenia!

 

Galaretka ze świeżych truskawek z kremem

Zalej truskawki 250 ml wody, zagotuj i gotuj około 3 minuty, dodaj ksylitol - 2 łyżki. Zgaś ogień i zostaw wywar na 10 minut, aby porządnie “naciągnął”. Dodaj łyżkę żelatyny i dokładnie wymieszaj. Odstaw galaretkę do lodówki, aż stężeje.

Kiedy galaretka jest już gotowa, przygotuj serek homogenizowany – dodaj łyżkę ksylitolu i poczekaj, aż się rozpuszczą. Wymieszaj z wanilią (lub aromatem waniliowym). Do pucharków nakładaj na przemian galaretkę i krem z serka.

2 porcje:

  • 500g truskawek
  • 500ml wody
  • 20g żelatyny
  • 150g serka homogenizowanego
  • ksylitol/erytrytol – do smaku
  • *aromat waniliowy

1 porcja to 235kcal, 20g białka, 46g węglowodanów, 9g tłuszczu 

 

Pudding chia na mleku kokosowym z truskawkami 

Mleko połącz z nasionami chia, odstaw na kilka godzin do lodówki, wkrój owoce. I już!

  • 100g mleka kokosowego
  • 20g chia/siemienia lnianego
  • 200g truskawek

1 porcja to 350kcal, 8g białka, 25g tłuszczu i tylko 13g węglowodanów

 

Kisiel truskawkowy

Do garnka wlej wodę i daj siemię lniane. Wstaw na palnik i od momentu zagotowania gotuj przez 15 minut. W międzyczasie na patelni lub w drugim garnku umieść owoce i podsmaż je tak, aby doprowadzić je do rozpadnięcia. Gdy to się stanie, dodaj słodzik. Po 15 minutach siemię lniane jest już gotowe. Powinien stworzyć się ciągnący "glucik". Przelej wszystko do owoców i dobrze wymieszaj. (Można zblendować, ale nie trzeba).

  • 300g wody
  • 30g siemienia lnianego
  • 200g truskawek
  • * słodzidło – do smaku

1 porcja to tylko 140kal, 10g białka, 5g tłuszczu i 28g węglowodanów

 

Orzeźwiające lody truskawkowo-jogurtowe

Truskawki pokroić w plasterki, zamrozić, a następnie zblendować powoli dodając jogurt, można opcjonalnie dosłodzić i dodać posiekaną miętę. Jeśli chcemy uzyskać bardziej zwartą konsystencję możemy zmrozić całość ponownie kilkukrotnie na ok 15min, a w przerwach dokładnie wymieszać nasze lody

  • 150-200g jogurtu naturalnego
  • 200g truskawek
  • opcjonalnie słodzidło, posiekana mięta

1 porcja to 150kcal, 8g białka,4g tłuszczu i 20g węglowodanów.