W trakcie odchudzania, zazwyczaj ograniczamy ilość spożywanych posiłków. Decydując się często na drastyczne zmiany w diecie, nie bierzemy pod uwagę, jak wpłyną one na stan naszych zębów. Należy pamiętać, że zdrowe i ładne zęby to nie jedynie zasługa prawidłowej pielęgnacji, ale przede wszystkim odpowiedni sposób odżywiania - bogaty w witaminy oraz minerały.
Nieprawidłowe odchudzanie, odbywające się bez konsultacji z dietetykiem, może mieć negatywny wpływ na zęby. Prawdopodobieństwo takie istnieje w przypadku, gdy źle zbilansowana dieta jest uboga w składniki odżywcze, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Co jeść, aby nie zaszkodzić zębom?
Odchudzający się często wprowadzają drastyczne zmiany w diecie, ograniczając przy tym tak ważne dla zdrowia zębów witaminy oraz mikroelementy. Jakie produkty należy zatem spożywać podczas odchudzania, by nie zaszkodzić swoim zębom?
- Radykalne, nieprzemyślane zmiany w diecie mogą prowadzić do wielu niedoborów. Dlatego każda dieta odchudzająca powinna być wprowadzona „z głową” i zbilansowana pod względem witamin i składników mineralnych. Jeśli chodzi o zdrowie zębów, szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na podaż wapnia. Głównym jego źródłem są produkty mleczne i nabiał (jogurty, kefiry, twarogi). Jeśli z jakiegoś powodu nie spożywamy produktów mlecznych, zadbajmy o to, aby w naszym menu znalazły się jego roślinne źródła (m.in. warzywa strączkowe, sezam), produkty roślinne wzbogacane wapniem (np. tofu, mleko roślinne) - mówi dietetyk Magdalena Kowalska. I dodaje: - Za wchłanianie wapnia w dużej mierze odpowiedzialny jest magnez. Dlatego w naszej diecie nie powinno zabraknąć pełnoziarnistych produktów zbożowych, gorzkiego kakao, bananów i kasz gruboziarnistych.
Równie ważnymi składnikami są witaminy. Dla zdrowia zębów i dziąseł najistotniejsze witaminy to:
- witamina D - reguluje w organizmie poziom wapnia i fosforu, dzięki czemu łatwiej się wchłaniają. Może być syntetyzowana przez skórę, znajdziemy ją jednak również w takich produktach jak (m.in. ryby morskie, sery dojrzewające, oleje roślinne).
- witamina A - wzmacnia szkliwo, przyspiesza gojenie się dziąseł oraz ma duży wpływ na stan błony śluzowej jamy ustnej. Występuje (m.in. w maśle, wątrobie, jarmużu, dyni).
- witamina K - działa synergicznie z witaminą D, dzięki niej wapń zatrzymuje się w kościach i zębach. W największej ilości znajdziemy ją w zielonych warzywach (m.in. szpinak, kapusta, jarmuż, brokuły).
- Jak wiadomo, witaminy wymienione powyżej to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Dlatego odpowiednia podaż zdrowych tłuszczy w diecie jest niezbędna dla zdrowia naszych zębów. Ich źródłem powinny być oleje roślinne, tłuste ryby, orzechy, nasiona - podkreśla dietetyczka.
Inne ważne dla zdrowia zębów witaminy to:
- witamina C - wzmacnia naczynia krwionośne i działa przeciwbakteryjnie - w największej ilości znajdziemy ją w czarnej porzeczce, aronii, papryce czy jarmużu.
- witaminy z grupy B - zawierają je (m.in. produkty mięsne, jaja, orzechy i nasiona).
Owoce w diecie - zachowaj umiar
W trakcie odchudzania jemy cytrusy, a jak wiadomo ich silna kwasowość może mieć negatywny wpływ na szkliwo. Czy istnieje jakiś zamiennik tych owoców?
- Cytrusy to bardzo dobre źródło witaminy C, bioflawonoidów, potasu i wapnia. Dlatego nie należy całkowicie eliminować ich z diety – zaznacza dietetyk Magdalena Kowalska. - Z drugiej strony należy spożywać je z umiarem. Silna kwasowość cytrusów zmiękcza szkliwo, przez co zęby stają się bardziej podatne na działanie bakterii i nadwrażliwe.
Warto pamiętać, że poza cytrusami istnieje wiele innych produktów, w tym warzyw i owoców, które wspomagają zdrowie naszych zębów. Należą do nich między innymi truskawki i ananasy - dzięki dużej ilości kwasu maleinowego w truskawkach i bromelainie w ananasie, skutecznie zapobiegają osadzaniu się kamienia nazębnego i powstawania stanów zapalnych. Posiadają silne właściwości regenerujące i odkażające oraz przyczyniają się do rozjaśnienia bieli naszych zębów.
Świetnym zamiennikiem cytrusów są także jabłka - zawierają sporo witaminy C i minerałów. Dodatkowo pobudzają wydzielanie śliny, która działa bakteriobójczo i ochronnie.
Komentarz eksperta
mgr Magdalena Kowalska