Mazurek to niewątpliwie jedno z bardziej kalorycznych ciast. Wiąże się to z obecnością w nim porządnej dawki cukru, którą zawdzięcza masie karmelowej, a także tłuszczu, który jest obecny w dużej ilości, zarówno w pysznym, kruchym spodzie, jak i bakaliach, którymi dekorujemy wielkanocny przysmak. Spróbowałam go jednak odchudzić. Oto przepis na mój wielkanocny, zdrowy mazurek w wersji light.
Nie ukrywam, że nie było to takie łatwe, ale uwierzcie mi, że to ciasto w wersji ,,light'', choć nie jest bardzo niskokaloryczne, to zawiera wiele błonnika i wiele zdrowych tłuszczów, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co uzyskujemy poprzez dodanie orzechów włoskich oraz migdałów.
Charakteryzuję się wysokim indeksem sytości, a więc szybko zaspokoi Wasz apetyt. Aby obniżyć jego indeks glikemiczny ciasta sporządzić je można na mące orkiszowej lub razowej, która jest polecana również w dietach odchudzających, a ponadto obfituje w dużą ilość minerałów.
Polecam odchudzony mazurek. Podaję 2 możliwości – jedną uzyskamy poprzez przygotowanie polewy z gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej, natomiast druga – już słodsza i moim zdaniem smaczniejsza jest z polewy karmelowej z daktyli.
MAZUREK WIELKANOCNY ODCHUDZONY (15 porcji)
1 porcja mazurka to ok. 250kcal.
Ciasto kruche
- 300g mąki orkiszowej
- 250g masła
- 2-3 łyżki erytrytolu
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wanilia
PRZEPIS: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, odstawić do zamrażarki na 30min. Pieczemy około 50-60 min w temp 190 stopni. Rozmiar formy około 25x25cm.
CO Z GÓRĄ?
CZEKOLADOWA POLEWA
- czekolada gorzka 70% kakao lub mocniejsza
Na upieczony spód możemy dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę.
POLEWA KRÓWKOWA Z DAKTYLI
- 150g daktyli suszonych
Daktyle odsączamy bardzo dokładnie z wody. Następnie blendujemy je na gładka, jednolitą masę. Tak przygotowaną masę przekładamy na wystudzony kruchy spód.
Smacznego!