Święta tuż tuż, a my zabieramy się powoli do kulinarnych przygotowań. Dzisiaj zaserwujemy Wam przepis na pasztet! Jednak nie taki jak powszechnie się uważa, kaloryczny, tłusty i ciężkostrawny, ale lekki, zdrowy, niskokaloryczny, wysoko błonnikowy i niesamowicie aromatyczny pasztet pieczony z mięsa wołowo-drobiowego z warzywami.

 

Plaster takiego własnoręcznie przyrządzonego smakołyku ma ok. 50g, a tym samym w porcji zawiera: 65kcal, 6,6g białka, 1,6g błonnika, 2,6g tłuszczu!

 

PASZTET PIECZONY Z WARZYWAMI – ZRÓB TO SAM!

30 porcji (plaster to ok. 50g)

- 300g mięsa z udek kurczaka

- 300g polędwicy/ligawy wołowej

- 200g wątróbki kurczaka/indyka

- 150g marchewki

- 100g korzenia pietruszki

- średnia cebula 150g

- 100g selera, korzeń

- 4 liście laurowe

- 4 ziela angielskie

- 1 bułka grahamka 70g

- łyżeczka soli

- płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

- płaska łyżeczka czarnego pieprzu

- 3 jaja L

- masło do wysmarowania formy i bułka tarta do posypania

PRZEPIS: Piekarnik nastaw na 190*C. Do garnka wkładamy pokrojoną wołowinę w kostkę, udka kurczaka bez skóry, ziele ang. oraz listki laurowe, zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy do miękkości udek. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę/kawałki i gotujemy do miękkości w wodzie, a najlepiej na parze. Z garnka wyciągamy kurczaka i wołowinę, wrzucamy bułkę grahamkę oraz wątróbkę, przykrywamy pokrywką. W maszynce mielimy udka (samo mięso bez skóry i kości), wołowinę, ugotowane warzywa (marchew, seler, pietruszkę), surową cebulę oraz wyjętą z wywaru wątróbkę oraz odciśniętą z wywaru bułkę grahamkę. Do całości dodajemy jajka, pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę (najlepiej 12x25) wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy masą, dobrze przyklepujemy. Wkładamy pasztet do nagrzanego do 190*C piekarnika i pieczemy 75min.