Długość życia zależy od wielu czynników. Na większość z nich nie mamy wpływu - należą do nich chociażby dziedziczone geny czy stopień skażenia środowiska naturalnego. Dieta jednak - przeważający czynnik w dbaniu o zdrowie i długowieczność, pozostaje pod naszą kontrolą. Konkretne grupy produktów zapobiegają nowotworom, inne zapobiegają demencji i chorobom układu krążenia. Sprawdź, czego nie powinno zabraknąć w codziennym jadłospisie Twoim i Twojej rodziny.
Antyoksydanty - klucz do długowieczności
O antyoksydantach mówi się dużo w kontekście zapobiegania zmarszczkom. Zwalczane przez antyoksydanty wolne rodniki rzeczywiście przyczyniają się do powstawania oznak starzenia, ale musimy pamiętać, że organizm starzeje się także od wewnątrz.
Przed uszkodzeniem komórek chroni bardzo silny antyoksydant zawarty w kurkumie. Neutralna w smaku i niedroga przyprawa ma właściwości lecznicze dzięki substancji o nazwie kurkumina. Szereg niezależnych badań umieścił żółtą przyprawę na czele listy produktów zapobiegających nowotworom, a także chorobie Alzheimera. Stosowanie kurkumy w kuchni wzmacnia też odporność i wspomaga trawienie. Podobne rezultaty otrzymamy, włączając do jadłospisu świeże zioła.
Antyoksydanty znajdują się również w warzywach i owocach - 9 ich porcji (czyli tyle, ile zmieści się na dłoni) należy zjadać dziennie, aby cieszyć się długim życiem. Wśród tych, o których musimy pamiętać szczególnie, są:
- Brokuły i brukselka - zawierają sulforafan - antyoksydant wspomagający usuwanie z organizmu toksyn oraz substancji rakotwórczych,
- Owoce jagodowe - na przykład jagody, borówki amerykańskie, jeżyny, jagody Acai - zawierają polifenole, które sprzyjają dobrej kondycji mózgu i pomagają w regeneracji mięśni po wysiłku,
- Warzywa i owoce z czerwoną skórką - na przykład pomidory, jabłka, czerwone porzeczki i winogrona, maliny, truskawki, burak - zapobiegają chorobie Alzheimera; zapobiegają chorobie wieńcowej oraz różnym odmianom raka.
Produkty z pełnego przemiału dla zdrowego układu trawiennego
Długofalowa zmiana na lepsze, która z pewnością wpłynie na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego to wprowadzenie do diety produktów z mąki razowej. Brązowy ryż i makaron, chleb razowy, a także płatki owsiane i różne rodzaje kasz regulują perystaltykę jelit, usuwając przy tym toksyny z organizmu. Błonnik w nich zawarty na długo daje uczucie sytości i wyrównuje poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo zapobiegamy cukrzycy oraz dbamy o szczupłą sylwetkę.
Tłuszcze nienasycone dla zdrowego układu krwionośnego
Do najzdrowszych tłuszczów roślinnych od dawna zalicza się oliwę z oliwek. Nowe badania potwierdzają, że podobne efekty obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi oraz dostarczania organizmowi kwasów omega-3 daje przyrządzanie potraw na oleju rzepakowym, nazywanym oliwą Północy. Neutralny smak i wysoką temperaturę dymienia ma także olej kokosowy.
Ważne w diecie kobiety
Szczególnie płeć piękna powinna zadbać, by w ich diecie nie zabrakło ryb (również tych tłustych) oraz orzechów. Zawierają one kwasy omega-3, a także niezbędną dla zdrowia kobiet witaminę D. Wpływa ona na płodność, kondycję psychiczną oraz zachorowalność na raka jajnika i piersi.
Witaminę D można znaleźć także w nabiale. Lekarze szczególnie polecają włączyć do diety chudy nabiał, tak aby dodatkowo zadbać o silny układ kostny oraz zdrową florę bakteryjną jelit. Zwłaszcza osobom z zaparciami i problemami z trawieniem - pomoże jogurt naturalny, picie naparów ziołowych oraz herbaty zielonej, które dodatkowo dezaktywizują komórki rakowe.
Orzechy oraz pestki, na przykład dyni i słonecznika, są dość kaloryczne, za to bogate w witaminę E - kolejny silny przeciwutleniacz.
Najzdrowsza dieta świata
Nie bez powodu dieta śródziemnomorska nazywana jest najzdrowszą dietą świata. Połączenie w codziennym menu obfitości warzyw i owoców, tłuszczów roślinnych, produktów z ziarna pełnego przemiału oraz chudego nabiału zapewnia zdrowie i długowieczność. Naukowcy potwierdzają, że długowieczności sprzyja także - pita okazyjnie okazyjnie - lampka czerwonego wina, gorzka czekolada, mleko sojowe, czosnek i cebula, imbir a także algi.