Ciasto, a może chleb do kanapki z masłem orzechowym, dżemem lub słodkim twarożkiem? Mam dla Was banalnie prosty przepis, który nadaje się do tego idealnie. Zyskuje najbardziej na tym, że jest szybki i super smaczny. Ponadto, potrzeba do niego naprawdę niewiele składników.

 

Przepis na chleb bananowy 

1 porcja to ok 200kcal. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, deser lub podwieczorek.

5 porcji:

  • przyprawy - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, cynamon, imbir, sól
  • jajko L
  • banan 300g
  • mąka orkiszowa/inna pełnoziarnista 100g
  • 30g czekolady gorzkiej min. 70%
  • 10g orzechów włoskich
  • 30g ksylitol/stewia/erytrytol

Banany zblendować z jajkiem i miodem na gładką masę. Dodać mąkę, sodę, szczyptę soli oraz cynamon i imbir według uznania. Wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do foremki (20x10cm) i posypać cynamonem. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C- do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Czekoladę pokruszyć na ciepłe ciasto i posypać posiekanymi orzechami.

 

Zobacz koniecznie: 

ZAKUPY W DOBIE KORONAWIRUSA - O czym trzeba pamiętać?

Jak wzmocnić naszą odporność?