Ciasto, a może chleb do kanapki z masłem orzechowym, dżemem lub słodkim twarożkiem? Mam dla Was banalnie prosty przepis, który nadaje się do tego idealnie. Zyskuje najbardziej na tym, że jest szybki i super smaczny. Ponadto, potrzeba do niego naprawdę niewiele składników.
Przepis na chleb bananowy
1 porcja to ok 200kcal. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, deser lub podwieczorek.
5 porcji:
- przyprawy - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, cynamon, imbir, sól
- jajko L
- banan 300g
- mąka orkiszowa/inna pełnoziarnista 100g
- 30g czekolady gorzkiej min. 70%
- 10g orzechów włoskich
- 30g ksylitol/stewia/erytrytol
Banany zblendować z jajkiem i miodem na gładką masę. Dodać mąkę, sodę, szczyptę soli oraz cynamon i imbir według uznania. Wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do foremki (20x10cm) i posypać cynamonem. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C- do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Czekoladę pokruszyć na ciepłe ciasto i posypać posiekanymi orzechami.
Zobacz koniecznie: