Dzisiaj proponuję Wam super przepis na ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi, jest bardzo łatwe i robi się je naprawdę szybko. Jego zaletą jest duża wilgotność i bogactwo aromatów, które zapewniają mu przyprawy i dodatek skórki z pomarańczy. Dzięki dodatkowi orzechów włoskich, ciasto przyjemnie chrupie, a także syci na dłużej. Jest słodziutkie i naprawdę pyszne, a do tego bardzo zdrowe!
Przepis na ciasto marchewkowe
Porcja to ok. 250kcal!
8 porcji:
- 150g mąki owsianej (zmielonych na mąkę płatków) lub mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 400g startej marchewki
- 4 jaja L
- 20g - 2 łyżki oleju rzepakowego lub oleju kokosowego
- 50g ksylitolu
- 60g orzechów włoskich - ok. 2 garści (rozdrobnić na drobno blenderem/młotkiem)
- przyprawy: 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2/3 goździki (rozdrobnić np. tłuczkiem), szczypta imbiru, szczypta soli, łyżeczka cynamonu
KREM: - 125g serka Philadephia naturalnego + 2 łyżeczki miodu 25g * wanilia - utarta skórka z oparzonej pomarańczy do posypania (można pominąć, ale nadaje piękny aromat)
PRZEPIS: Obraną marchew utrzeć na drobnych oczkach. Płatki owsiane zmielić na mąkę lub użyć gotowej owsianej/orkiszowej. Białko oddzielić od żółtek i ubić na pianę z odrobiną soli. Delikatnie mieszać z żółtkiem, partiami dodawać marchew, przyprawy oraz partiami mąkę. Dodać ksylitol i olej, mieszamy dokładnie. Na wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto i wkładamy do nagrzanego do 160-170*C piekarnika z funkcją termoobiegu. Pieczemy ok. godzinę, po czym wyłączyć i otworzyć piekarnik, zostawić na 20min, po czym wyjąć i ostudzić. Na chłodne ciasto kładziemy krem z serka wymieszanego z miodem. Na górę posypać startą skórką pomarańczy.
Zobacz koniecznie: